Coevorden

Coevorden was vroeger een zeer belangrijke vestingstad en is tevens de oudste stad van Drenthe. In de binnenstad van Coevorden zijn nog vele karakteristieke, historische panden bewaard gebleven. Hiertoe behoren, naast het Kasteel, zeker ook het Arsenaal, de Synagoge, de Nederlandse Hervormde Kerk, het oude stadhuis en het pand met de oude Gevel in de Friesestraat, om maar eens een paar te noemen. Het kasteel staat ook afgebeeld op de vlag van Drenthe. Coevorden is een stad waar de historie tot leven komt. Naast de monumenten die de stad rijk is biedt Coevorden ook de mogelijkheid om naar hartenlust te winkelen en heerlijk te ontspannen op één van de vele terrassen.  De stad is prima bereikbaar met openbaar vervoer maar ook met de auto, per fiets  of met de boot. Ook wandelend over het Pieterpad kom je door Coevorden.   
 

Dalen

Dalen is een prachtig Drents dorp met een gezellig centrum en veel recreatiemogelijkheden. Er zijn nog veel karakteristieke boerderijen te vinden. De visitekaartjes van Dalen zijn: De Nederlandse Hervormde Kerk en de prachtige gerestaureerde molens: bedrijfsmolen 'De Bente' (1814) en de Museummolen Jan Pol (1820). In het dorp Dalen worden gedurende het gehele jaar diverse evenementen georganiseerd o.a. Zomermarkten, Miss Summerverkiezingen, Startplaats Drentse Fiets4daagse, Albert Eisingloop en wielerwedstrijd “ de Ronde van Dalen”.
 

 

Gees

In het dorp Gees staan nog veel saksische boerderijen. Een deel hiervan valt onder het beschermd dorpsgezicht en heeft hierdoor zijn oorspronkelijke karakter goed weten te bewaren. Bezienswaardigheden zijn de galerie- en beeldentuin “Beelden in Gees” en de grootste zwerfkei van Drenthe. De omgeving van Gees kenmerkt zich door een aaneenschakeling van bossen, heide en vennen. Hier ligt ook het prachtige natuurreservaat “De Hooge Stoep”. In de Boswachterij Gees kun je heerlijk wandelen en fietsen tussen de loofbomen, langs vennetjes en heidevelden.

 


 

Sleen

Sleen is een van de meest authentieke brinkdorpen in Drenthe en is van oorsprong een agrarisch dorp, wat te zien is aan de vele boerderijen in het “oude dorp”. Bezienswaardigheden in Sleen zijn de Nederlandse Hervormde  Kerk (15e eeuw), de molen “ de Hoop” en het voormalige gemeentehuis. Het voormalige gemeentehuis dateert uit 1938 en is gebouwd in een neoklassieke stijl. Regelmatig worden er dorpswandelingen georganiseerd, o.l.v. een gids die vertelt over de historie van het brinkdorp. Ook de wandelaars die de Pieterpadroute lopen komen op hun route door Sleen. 

 

Schoonoord

Eén van de belangrijkste bezienswaardigheden is het Openluchtmuseum Ellert en Brammert. Het museum laat de historie zien van de streek en vertelt het verhaal van de twee reuzen die hier de omgeving onveilig maakten. In de boswachterij “het Sleenerzand” zijn veel monumenten te vinden die getuigen van het leven van onze verre voorouders. Zoals het hunebed “de Papeloze Kerk” waarop, tijdens  de reformatie hagenpreken plaats vonden, Het Galgenbergje met het graf van de hoofdman van het Sleenerzand, de Celtic Fields en de talloze grafheuvels. In het gebied ligt de recreatieplas de Kibbelkoele. Het Sleenerzand is bij uitstek geschikt voor natuurliefhebbers om te fietsen en te wandelen.
 

Zweeloo

Zweeloo vormt samen met het buurdorp Aalden bijna een geheel. Aan de zuidkant vindt men het oude brinkdorp Oud-Aalden, met saksische boerderijen die een beschermd dorpsgezicht vormen. Zweeloo is een kunstenaarsdorp en aangesloten bij EuroArt, de federatie van kunstenaarsdorpen-en kolonies in Europa. Zweeloo is daarmee de zesde Nederlandse plaats met een dergelijke status. Schilders als Max Liebermann, Vincent van Gogh en vertegenwoordigers van de zogeheten Haagse School brachten aan het einde van de negentiende eeuw een bezoek aan dit schitterende dorp en lieten zich hier inspireren. Jaarlijks worden het muziekfestival "Sweelpop" ,“Folk veur Volk” en het paardensportevenement "Masters Springen" in Zweeloo georganiseerd.