Wandelroute Dalerveense veenroute

Dalerveense veenroute

Startpunt:  Cafe “De Boerhoorn”
                    Hoofdstraat 133, 7755 NR Dalerveen

Parkeren:  Parkeerterrein ingang sportveld
 

1. Staande met de rug naar café "De Boerhoorn" links Hoofdstraat volgen.

De Hoofdstraat vormt het centrum van het dorp Dalerveen. Opvallend zijn hier de panden aan de Hoofdstraat 139 en 141. Bij eerstgenoemd woonhuis staat nog een echt stookhok wat vroeger een belangrijke functie vervulde op de boeren erven. Vier muren, pannendak, schoorsteen, een deur en een paar raampjes en in het interieur een kookpot. Het was een ruimte voor het koken van varkensvoer, grote hoeveelheden warm water voor de was, de slacht en het wecken. Het bakken van brood, drogen van appeltjes, bonen en tabak. En meer triviale activiteiten als vrijerij, kinderspel en zomers woongenot. De Werkgroep Stookhokken in Drenthe heeft in 2003 een inventarisatie verricht waaruit blijkt dat er van de meer dan tienduizend stookhokken er nog slechts een kleien drieduizend resteren. In het boek 'Rooksingnalen van het boerenerf wordt uitgebreid de bouwwijze, de functies maar ook de teloorgang beschreven. Opvallend is ook de fraaie boerderij op nr. 144. Hier is nog duidelijk de Jugendstil herkenbaar (Bouwstijl rond 1900). Momenteel vormt de Hoofdstraat een gedeelte van de druk belopen lange afstand wandelroute tussen Pieterburen in Groningen en St. Pietersberg in Limburg. Landschaps Beheer Drenthe heeft zich sterk gemaakt om in samenwerking met de bevoking de dorpen en landerijen weer een authentiek aanzicht te geven. Zie onder andere de houten hekken voor de weilanden.

2. Op kruising met Oude Dalerveensestraat links (Boekweitakkers). Bij Oshaarse Ruimsloot links weg blijven vervolgen.

Dalerveense Veen

Restant (ca 85 ha) aan de westzijde van het eens zo uitgestrekte Bourtangerveen, twee kilometer ten zuiden van Nieuw-Amsterdam bestaat uit afgegraven, maar niet ontgonnen hoogveen. Doordat de omgeving werd ontgonnen, is het veenrestant sterk uitgedroogd; regeneratie wordt dan ook niet nagestreefd. Het oostelijk gelegen deel mag zich natuurlijk gaan ontwikkelen, waardoor uiteindelijk een eiken-berkenbos zal onstaan. Links van de weg is op omstreeks 1990 een productie bos aangelegd. Direct aangrenzend is op de vruchtbare akkergronden een permanent natuurbos aangelegd van zo'50 hectare groot. Het bos bestaat hoofdzakelijk voor 50% uit eiken. Overige boomsoorten zijn beuken, lariks, els, tamme kastanjes en berken. Zowel links en rechts van de weg zijn ruiterpaden aangelegd ter bevordering van de intensieve paardensport in het gebied.

3. +/'- 50 meter na paddestoel (richting Natuurbad De Zandpol/ Veenoord) linkaf en direct na de dam over de ruimsloot links het menpad volgen het natuurbos in (volg oranje paaltjes).

4. Einde menpad op klinkerweg links (Lichtenburg).

5. Op kruising met Hoofdstraat links. Links is café "De Boerhoorn" weer in zicht en is de wandeling volbracht.

Na elke wandeling biedt Cafe "De Boerhoorn" de gelegenheid om onder het genot van een heerlijke consumptie na te genieten van de wandeling. Van April tot Januari elke dag geopend vanaf 10 uur. Maandag gehele dag gesloten. Van Januari tot April zijn we door de week geopend op dinsdag, woensdag vanaf 18:00 uur, op donderdag en vrijdag vanaf 13:00 uur. Met vriendelijke groet Sigrid Veldkamp-Meppelink Cafe Boerhoorn

terug naar overzicht