Dorpsommetje Oosterhesselen

Algemene informatie:
Lengte: 6 km.

Startpunt: Vanaf de Brink tegenover de N.H. kerk bij CR Deen
                   Burg. de Kockstraat 34
                   7861 AD Oosterhesselen

Parkeren: De auto kan geparkeerd worden direct op en nabij de Brink.

Omschrijving:
“Historisch Oosterhesselen” is een wandelroute langs markante plaatsen en historische gebouwen in en rond de voormalige gemeente Oosterhesselen; nu een buitendorp van Coevorden.


Routebeschrijving:
De route start vanaf de Brink tegenover de N.H. Kerk bij CR Deen.

 1. De Geserweg oversteken, tegenover staat de N.H. Kerk met losstaande toren hoewel de route langs het Oorlogsmonument gaat, kunt u eerst de Geserweg, bijv. tot aan het kruispunt, heen en terug wandelen
 2. Weer terug op de Brink bij het Oorlogsmonument, is daar tegenover een straatje het Middendorp, die u ingaat. Aan het einde recht staat de Oude school in de Hanebietershoek.
 3. Terug naar het Oorlogsmonument, waar u rechtsaf langs de noordzijde lopend er tegenover het monument ter herinnering van de voormalige korenmalerij vindt.
 4. Neem het voetpad langs dat monument en ’t Winkeltje. Via het pad gaat u rechtsaf tot de Burg. De Kockstraat.
 5. Links af over voetpad en bij de 1e zijweg links af Greskampweg - Burg. De Kockstraat 22, heeft u uitzicht op de weilandbrink, een deel van de oorspronkelijke Brink. Deze was oorspronkelijk 500 m lang en 200 m breed, met rondom boerderijen en eikenbomen
 6. Bij de 1e weg rechtsaf, de Smidlandsweg, de zandweg tussen weiland en houtwal volgen. Zijweg rechts vermijden, en doorgaan tot brede asfaltweg: de Burg. De Kockstraat, en daar rechtsaf slaan.
 7. De weg volgen. Daar tegenover staat Villa Corrina.
 8. Rechtdoor tot 2e zijweg, Irenelaan, de straat oversteken en rechtdoor. U loopt langs de in 1998 herbouwde boerderij De Uilenhorst.
 9. Op de Irenelaan rechtdoor, zijweg links vermijden. Rechts is het Esdalcollege. Bij bord “Drieluik Kinderopvang” rechtsaf langs de volkstuinen. Pad rechts vermijden tot voor de speelplaats van obs De Woert.
 10. Voor de speelplaats rechtsaf over het tegelpad. Pad volgen langs de peuterspeelplaats, afbuigen naar links.
 11. Tegelpad rechtdoor volgen tot het tenniscomplex Bantinghof en sporthal De Goorn.
 12. Voor de sporthal rechtsaf over de parkeerplaats, bocht naar rechts volgen. Op T-splitsing links af en bocht naar links volgen, de Beatrixlaan. Hier is de eerste naoorlogse woningbouw en dorpsuitbreiding.
 13. Beatrixlaan volgen tot het kruispunt met de Edveensweg, linksaf.
 14. Edveensweg volgen. Bij kruising rechtdoor over het voetpad. Links is de schuur van de werktuigenvereniging. Zijwegen vermijden en steeds rechtdoor lopen.
 15. Einde voetpad rechtsaf: Bergakkers.
 16. Bergakkers vervolgen. Bij de 2e straat rechtsaf: de Veldkampen. (rechtdoor is aansluitroute ‘Klenckeresch’; gebruik daarvoor de betreffende routebeschrijving).
 17. Bij 1e kruising van voetpaden linksaf, voor de eendenvijver langs, het pad naar rechts vervolgen tot de 1e kruising van voetpaden. Daar linksaf langs het hertenkamp, waar tegenover het ooievaarsnest op bewoners wacht, door lopen tot de verharde weg: de Bergakkers. Hier rechtsaf.
 18. Bergakkers volgen. Hier tegenover is het Ouderensteunpunt De Etsgaarde.
 19. Rechtdoor bij de kruising met het Witte Zand, de Boerhoorn in.
 20. Bocht in de weg naar rechts volgen: de Rister. Bij de splitsing rechtdoor op voetpad. Voetpad volgen tot voor de vijver. Daar linksaf en het pad volgen rondom de vijver en zijpad links vermijden. Het pad volgen naar de Burg. De Kockstraat, daar rechtsaf en voetpad volgen.
 21. De Burg. de Kockstraat over voetpad vervolgen tot 3-sprong bij de Supermarkt. De straat oversteken, rechtsaf voetpad langs bankje vervolgen. U kunt hier ook de Poelweg even heen en terug wandelen. Het is een bijzonder aardig weggetje, Rechts een mooi doorkijkje op kerk en toren, tevens een klein bosperceel, dat grenst aan de voormalige pastorietuin waartoe ook de boomgaard behoort. Aan het einde van de weg L de Algemene Begraafplaats met een aantal heel oude graven.
 22. De burg. de Kockstraat vervolgen. Links is eetcafé De Waog.
 23. Naast de Waog staat het Café-restaurant Deen. Het eindpunt van deze rondwandeling. 

Bijzonderheden:
Naast deze route zijn er in en rond Oosterhesselen nog 2 routes:

 • de Klenckeresch van 9 km. en
 • Welvelde - Molenberg van 11 km.

Deze route is tot stand gekomen door deelgebiedcommissie II van het project Buitengewoon Platteland van de Gemeente Coevorden en de Vereniging van Plaatselijk Belang Oosterhesselen. Naar het ontwerp van A.C. (Ton)Vianen.

terug naar overzicht